Suda erir vitaminlerden biri olan C vitamini belki de ilk duyduğun vitamindir. Daha okul sıralarında iken annen veya baban soğuk algınlığı nedeni ile okuldan geri kalmaman için sana bardaklar dolusu greyfurt, portakal içirmiş ve onlarca mandalina yedirmiştir. C vitaminin koruyucu etkisi konusundaki görüşler 30-35 yıl önce yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Bunca yıl konu üzerine yapılan çalışmalarda farklı dozlar farklı denekler üzerine uygulandığı için çalışmaların sonuçları da akıl karıştırıcı olabildi. 4 yıl önce yapılan bir analiz bu konuda bize daha fazla bilgi sağlıyor.
Bu analizde toplam 29 çalışma dahil edilmiş. Çalışmada yer alan deneklerin toplam sayısı 11.306. Soğuk algınlığı olan kişilerin tedavilerine C vitamin eklendiği zaman hastalığın süresi erişkinlerde %8 (%3-12), çocuklarda ise %14 (%7-21) oranında kısalmış görünüyor. Çocuklarda C vitamin kullanımı günde 1-2 gr arası olduğu zaman etki daha da belirgin hale geliyor ve hastalığın süresi %18 oranında kısalıyor.
Soğuk algınlığının sıklığı azaltmada ise özellikle bazı gruplarda günlük C vitamin takviyesi oldukça etkin görünüyor. Örneğin sürekli egzersiz yapanlarda bu etki ilgi çekici. Profesyonel olarak spor yapanlarda veya düzenli olarak spor yapanların C vitamin takviyesi yapması yararlı görünüyor. Hele de bu kış aylarında bir çok kişinin bir araya gelerek spor yaptığı salonlarda bulaşmanın da çok kolay olduğunu göz önünde tutarsak, takviye yapmak akılcı bir yaklaşım olarak önplana çıkıyor.
C vitamin takviyelerinin bugüne kadar bildirilmiş ciddi bir yan etkisi yok. Suda erir vitamin olduğu için fazla alınsa da gereğinden fazla olanı vücuttan idrar ile atılıyor. Bir de pahalı olmadıklarını düşünürsek, rutin C vitamin özellikle de risk grubu içinde isen takviyesinin yararlı olduğunun altını çizmek yanlış olmaz. Yine de soğuk algınlığından korunmada sık elleri yıkanmanın, ellerini ağıza, buruna ve gözlere götürmemenin ve çinko takviyesi yapmanın da oldukça etkili olduğunu hatırlamak gerekir.